Tunga lyft har alltid behövts

17 juli 2019 jonas olsson
Tunga lyft har alltid behövts

Så länge människan har funnits har man hittat på nya saker och gjort framsteg både inom byggande och konstruktioner. Uppfinningarna har ofta inneburit en stor utmaning och krävt verkliga kraftinsatser, bokstavligt talat. Tänk bara på alla medeltida katedraler, som uppfördes mer eller mindre med mänsklig arbetskraft. På den tiden fick folk driva lyftkranar genom att springa runt i ett hjul. Nu har man hjälp av hydraulik och en helt annan teknologi och man kan klara av att lyfta nästan vad som helst. Det finns företag som hyr ut kranar, så det är bara att kontakta dem vid behov.

 

Lyftkranar till anläggningar och verkstäder

Lyftkranar är anläggningsmaskiner med stålvajrar och taljor. De används när företag behöver lyfta eller sänka material, exempelvis på en industri eller ett bygge någonstans i Sverige. Det sker överallt hela tiden, och därför behöver det finnas kranar att hyra lite varstans. Exempelvis är det inte svårt att få hjälp med ett kranlyft i Nyköping, om man bygger ett hus där. På byggarbetsplatser är kranar ofta fastsatta tillfälligt på mobila plattformar eller direkt på marken. I hytten på kranen sitter en person och manövrerar kranen, eller så styrs den med radiokontroller som är handburna.

 

Kranar som klarar det mesta

När man ska lyfta gods från båtar eller göra omlastningar mellan järnvägsvagnar och godsbilar, används containerkranar. Man ser ofta sådana i hamnen, och de känns igen på sin stålram med fyra stora ben. Ännu tyngre laster, i storleksordningen tiotusen ton, kan de flytande pontonkranarna klara. De har fått det namnet för att de vilar på pontoner. Där talar vi om brobyggen och riktigt tunga godslaster som ska flyttas till eller från båtar. Men så tunga lyft behöver man i allmänhet inte göra. Mobilkranar är det vanligaste, och de är till hjälp lite varstans. Oavsett vilken verksamhet man bedriver, finns det alltid lämpliga kranar att hyra.

Fler nyheter