Vårda dina fönster

Byggnadsvård, vad är det? Jo, det handlar om att sköta, underhålla och vårda en byggnad och detaljer på den, så att den håller länge och bevaras i sitt befintliga skick. Byggnadsvård kan kan man utföra på äldre såväl som nyare byggnader, men oftast är det de äldre man menar i dessa sammanhang.

Många gånger pratar man även om att återställa en byggnad till sitt ursprung. Om det är en särskilt värdefull byggnad det handlar om, brukar det kallas för restaurering. Det kan exempelvis gälla en gammal kyrka och andra byggnadsminnen.

 

Bor du i ett sekelskifteshus?

Om du bor i ett gammalt sekelskifteshus har det säkert vacker snickarglädje och andra fina detaljer. Men hur ser fönstren ut egentligen? Det är inte ovanligt att de är utbytta till en nyare variant vid en tidigare renovering. Tyvärr är det långt ifrån alltid som de byts till en lika vacker variant som innan.

Om så är fallet, har renoveringen förmodligen utförts av någon som inte alls har koll byggnadsvård. Det kan vara så att de bytts till en modell som inte alls passar in. En modell som inte går i samklang med de andra tidstypiska detaljerna på huset. Detta är såklart otroligt synd. Fönstren är en stor del av husets fasad, när de inte rimmar med resten blir det bara så fel.

 

 

Vackra, spröjsade fönster

Vill du återställa dina fönster till originalutseendet? Kanske med vackra spröjs? Då finns det företag som kan hjälpa till. Företag som förstår detta med byggnadsvård och värdet i bevarandet av det gamla. Här är ett alternatv: http://goteborgsfonster.se/.

Även om man inte kan få tillbaka origanalfönstern, så kan en en sådan firma skapa nya fönster som ser ut som originalet. Det kommer att bli en stor skillnad. Det är som att ditt hus helt plötsligt återfår sin själ. Och det är huset värt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *