Vad är en personlig assistent?

Vad är en personlig assistent?

En personlig assistent är som namnet antyder är det en person som assisterar en annan. Känns ganska så självklart. Men i vilka sammanhang anställs en personlig assistent? Oftast anlitas en personlig assistent åt människor som är handikappade eller funktionshindrade och behöver hjälp i sin vardag. Assistentens allra viktigaste uppgift är därför att hjälp de i behov av hjälp. Det huvudsakliga arbetet sker i form av stöd under assistansanvändarens vardag.

Detta inkluderar matlagning, hygien och lättare städhjälp om och när den behövs i hemmet.  

Skulle den funktionshindrade ha några speciella intressen som att besöka en viss klubb, läsa, eller gå ut på promenader så kommer den personliga assistenten att hjälpa till med det också.

 

 

Att hitta en personlig assistent

Att hitta rätt personlig assistent kan vara svårt, speciellt om man ställer specifika krav. Oftast anlitas en assistent av kommunen men idag finns det många privata företag som också erbjuder sådana tjänster. Vissa föredrar att vända sig till just privata firmor medan andra vill gärna arbeta med assistenter från kommunen eller så kallade brukarkooperativ.

Egentligen är inte skillnaden mellan dessa speciellt stor. I vissa fall kan en personlig assistent från ett privat företag kosta lite mer.

Behöver du en utbildning?

 

Om du funderar på att börja jobba som personlig assistent finns det några saker du bör tänka på. För det första är yrket väldigt humant, här handlar det om att ta hand om och hjälpa personer som inte själva kan göra det. Det krävs mycket tålamod och styrka, i vissa fall även en fysisk sådan.

Om du känner att yrket passar dig väl är det en bra idé att gå en passande kurs för att bli en personlig assistent. Sådana erbjuds på folkhögskolor, komvux och hos privata utbildningsanordnare. Visserligen kan du även få jobb utan att ha gått en formell utbildning men det är alltid bra att ha en avslutad kurs bakom sig när man söker jobb.