Stoppa den växande folksjukdomen

Stoppa den växande folksjukdomen

Vad är människan gjord för att äta?

På senare tid har detta blivit en allt mer brännande fråga då vi har sett hur allehanda moderna sjukdomar så som diabetes öka, för att inte tala om olika grader av övervikt.
Faktum är att det för något år sedan visade sig att det numera finns fler överviktiga människor i världen än vad det finns underviktiga människor.

Enligt en rapport från OECD lider nästan var fjärde invånare i OECD-länderna av fetma. 
Riktigt skrämmande fakta som verkligen borde få alla att ta sig en rejäl fundera på vad det är vi stoppar i oss. Speciellt med tanke på den kostnad som detta medför för nationers välfärdssystem. Enligt samma OECD-rapport står numera övervikt för 8,4 procent av utgifterna för välfärdssystemen i respektive OECD-land. 

Visst snackas det alltid om mängden av mat som vi stoppar i oss, och att vi rör oss för lite. Men samtidigt har också vilken mat som vi stoppar i oss en stor roll i hur vår hälsa och vikt påverkas. 

För att inte tala om tandhälsan. 
Gissningsvis så kan tandläkaren Elisabeth Ådén Jangenstål, med privatpraktik på Odenplan, berätta om hur hon har sett våra tänder förändras under de snart 35 år som hon har jobbat inom branschen. På https://www.tandlakare-adenjangenstal.se/ kan du ta kontakt med henne och boka tid för en undersökning.

De flesta av oss vet att en påse chips försvinner rasande fort när man väl börjar äta. Det är lätt att bli ett slukhål för alla möjliga kolhydratrika produkter som ger oss ett extremt högt energiintag men väldigt lite näringsämnen.

I motsats är det till exempel svårt att trycka i sig oändliga mängder fett och protein. Någonstans säger kroppen stopp när den inte klarar av mer. 

Slutligen: Ta dig tid att själv läsa på vad kring olika kostråd och hitta det som passar dig själv.