Se över din ventilation i Södertälje

30 maj 2022 william eriksson

editorial

När du köper ett hus är det ofta utsidan som räknas och det du bedömer som mest viktigt. Är planlösningen bra, läget fint och skicket till belåtenhet, blir du positivt stämd. Mäklaren berättar om resten och du tycker huset i Södertälje är charmigt, i alla fall det som syns.

Det som inte syns, avloppsrören invändigt, takets beskaffenhet eller ventilationen är också viktiga frågor när du ska köpa ett hus. Ett snyggt golv kan du alltid lägga, men du måste också veta att allt därutöver också fungerar. Ventilation är en av de viktigaste frågorna, eftersom det gäller luften vi andas därhemma.

Ventilation måste kontrolleras

Ventilation i Södertälje installeras, justeras och kontrolleras av företag som har experter på området. Det är så viktigt med ventilation att det till och med är lagstiftat om OVK, som betyder obligatorisk ventilationskontroll. Det är certifierade inspektörer som kollar upp så att ventilationsanläggningen fungerar, och de skriver protokoll när kontrollen är utförd.

Därför kan du fråga den förra husägaren om det finns något protokoll du kan ta del av. Det innebär till exempel att fläktrören är rensade, att alla ventiler fungerar och att luften sugs på rätt sätt i anläggningen. 

 

Ventilation Södertälje

 

Trasiga delar måste bytas ut

När din ventilation inte fungerar som den ska kanske du inte märker av det. Du får huvudvärk, kanske blir du trött, men du kanske inte tänker på att luften är dålig. Vistas man mycket inomhus får man inte så mycket syre, och man kanske inte inser att fläktarna är trasiga. Ventiler i plast kan bli så gamla och sköra att de går sönder när man tar ner dem för kontroll och rengöring. Det är extra viktigt för barn, gamla och allergiker att fläktrören rensas, och speciellt för dem som vistas inomhus mycket. Men för alla människor är det en nödvändighet att andas in ren luft som är hälsosam.

Fler nyheter