Redovisning ger svar

Bokföring är roligt och spännande. Det tycker i alla fall den revisor som folk anlitar för sin redovisning i Tyresö. Man stoppar in en massa siffror på olika konton, och sedan kommer det ut en rapport, där man kan se hur företaget går, hur mycket man har sålt och hur mycket man fick i vinst. Man kan lätt se vad som kan förbättras, för man får en bra överblick bara man ögnar igenom balansräkning och resultaträkning. Men nu är det ju inte bara för nöjes skull man gör sin bokföring, utan det är en skyldighet enligt lag man har som näringsidkare. Redovisningen ger också myndigheter och andra intressenter svar på hur företaget mår.

 

Vem kollar bokföringen?

Gör man bokföringen rätt, noterar man alla sina affärshändelser i tidsföljd. Även fakturor ska bokföras som en affärshändelse. Transaktioner av alla slag, betalningar, räntor, inköp och omkostnader ska bokföras som verifikat i nummerordning. När man gjort detta brukar man lämna över bokföringen till en revisor, som gör bokslut och upprättar deklaration, som sedan skickas till myndigheterna.

Revisorns jobb är att kolla att allt är redovisat rätt. Bokslutsuppgifter för aktiebolag kan läsas på sajter som exempelvis Alla Bolag. När du ska lämna stora offerter kanske kunderna vill kolla så att du är pålitlig, och även leverantörer kan vara intresserade av att din firma är välskött. Så redovisning fyller många funktioner.

 

 

Vill du lämna bort bokföringsjobbet?

Om man lämnar bort själva bokföringen också, brukar en person göra bokföringen och en annan person revidera den, för att allt ska gå rätt till. Det kan vara bra att ha en utomstående hjälp med sin bokföring, för då får man tips på avdrag och nya regler. En revisor har också bankkontakter, juridiska kunskaper och vet allt om reglerna för vinstutdelning. Det är som en advokat, fast inom ekonomiområdet, någon som står på din sida.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *