Olika typer av värmepumpar

I Sverige där vi är i behov av uppvärmning en större del av året är värmepumpar en särskilt bra investering. Detta eftersom en värmepump är en förnyelsebar energikälla och för att man sänker sina uppvärmningskostnader rejält. Det finns flera olika typer av värmepumpar på marknaden och vilken man ska ha beror på hur stort behov man har av värme och varmvatten, men också hur stor tomt man har och hur omgivningarna runt huset ser ut. 

En jordvärmepump behöver en stor yta för att kunna samla in energi, medan en bergvärmepump kräver att man borrar djupt ned i berggrunden. För att en sjövärmepump ska fungera måste man bo nära en sjö eller vattendrag. Både luftvattenvärmepump och luftluftvärmepump är däremot enkla att installera, eftersom de båda monteras strax utanför fasaden. Men vissa störs av deras ljud och tycker att de förfular huset. 

 

 

Värmepump för sommarstugan

Alla värmepumpar har sina för- och nackdelar och alla utom luftluftvärmepump kräver att man även har vattenfyllda element installerade, eftersom det är via dem som uppvärmningen sker. En luftluftvärmepump blåser i stället ut värme och kan även ställas om till att producera kyla, vilket kan vara skönt på sommaren. Men den kan inte användas till att värma varmvattnet, något som de andra värmepumparna kan. Många väljer att installera en luftluftvärmepump i sommarstugan eller som komplement till en kamin eller kakelugn.

Det kan vara svårt att själv avgöra vilken värmepump som bäst passar hushållet. Men det finns särskilda företag specialiserade på värmepumpar som man kan vända sig till.  De erbjuder gratis hembesök i samband med en offertförfrågan, då de tittar på hushållets konsumtion av energi och vilka olika förutsättningar som finns i omgivningen runt omkring. Många gånger lönar det sig att vända sig till ett företag som erbjuder en helhetslösning med utredning, planering och installation; https://www.xn--vrmepumpistockholm-ltb.nu/.