Liseberg i Göteborg är ingenting utan en omörare

En riktig klassiker på nöjesfältet Liseberg i Göteborg är Flumride. Du vet den där du åker i en slags flotte genom en typ av berg och dalbana, fast på vatten. Strömmen för dig framåt med fart, och du kommer garanterat att bli blöt. Det är helt oundvikligt. Strömmarna är starka och när båten tar sig fram stänker det till höger och vänster upp i knät.  

 

Har du dock någon gång stannat upp och tänkt på vad det är som gör att det faktiskt kan finnas ström i en bassäng, som banan till Flumeride ändå är? Det är inte som att de naturliga krafterna i hav och åar återfinns i en tivoliattraktion. Hur kan det då röra sig på det viset och få båten att forsa fram i all världens fart? Svaret är att det finns en Omrörare i Göteborg som producerar strömbildningen i vattnet. Det möjliggör attraktionen på Liseberg. 

 

 

Många olika användningsområden 

Det är inte bara Flumeride och Liseberg som använder sig av omrörare. Alla nöjesfält eller badhus som är ute efter att skapa strömbildning i bassängen måste använda sig av en omrörare. Det är också den som skapar vågor i bassängen och får vattnet att forsa i vattenrutschkanor.  

Många tänker nästan bara på hur olika vätskeblandningar mixas ihop och får rätt konsistens när de tänker på omrörare, men som du nu förstår finns det även väldigt många andra användningsområden.  

Du vill nog knappt tänka på hur tråkig Flumeride hade varit att åka om det inte fanns en omrörare som kunde sätta fart på vattnet. Utan omröraren hade du bara suttit och guppat lite i vattnet. Lite som att sitta i en eka i en bassäng. Totalt ointressant och ovärdigt ett nöjesfält som Liseberg. De får se till att ta bra hand om sin omrörare så den inte går sönder.