Låsets och låssmedernas spännande historia

07 december 2022 Staffan Ehrlin

Låsets och låssmedernas spännande historia

I denna artikel tänkte jag att vi skulle utforska något som vi alla använder dagligen, flera gånger om dagen. Som inte bara har ett funktionellt värde utan även ett symboliskt. Jag pratar om ”lås”.

Låsets historia går tillbaka till forntiden. Faktum är att de första låsen utvecklades av egyptierna runt 4000 f.Kr. med hjälp av träpinnar och rudimentära nyckelhål – även om de inte alls liknade de lås vi använder idag! Tack och lov utvecklades dessa med tiden till mer sofistikerade säkerhetsanordningar med extra funktioner som spakar, bultar och till och med kombinationslås.

På 1800-talet hade låsen blivit mycket mer avancerade och användes för att skydda både hem och företag. Lås på 1800-talet såg mycket annorlunda ut än de lås som vi använder idag. De var gjorda av metall och hade ofta invecklade mönster ingraverade på sig. De var också mycket större och krävde vanligtvis en nyckel för att fungera. Låset blev en symbol för säkerhet och trygghet under denna tidsperiod – något som fortfarande är sant idag.

Låssmed Göteborg

Grundprinciperna och symboliken är intakt

Även om moderna lås har högteknologiska komponenter som biometrisk teknik och trådlös uppkoppling, är grundprinciperna desamma. Låset fungerar fortfarande som en symbol för säkerhet och skydd, precis som det gjorde för tusentals år sedan.

I och med att lås har funnits så länge som de har gjort så är även yrket låssmed väldigt gammalt. Låssmeder är experter på lås och säkerhet. De kan installera, reparera och underhålla lås av alla slag. De kan också skapa nya nycklar och säkerhetssystem. Låssmeder är en viktig del av säkerhetsbranschen och ansvarar för att våra hem och företag är trygga och säkra. Låssmeder finns i hela Sverige, även låssmeder i Göteborg

Så nästa gång du tar fram nycklarna för att låsa upp dörren – tänk på låsets långa och fascinerande historia!

Fler nyheter