Italiensk mat förblir en klassiker
Det är en underdrift att säga att svenskar gillar italiensk mat. Vi hittar italienska restauranger i nästan varje stad, och då är inte den klassiska pizzerian inräknad. Italiensk mat är långt ifrån en sorts mat, variationerna är enorma över det stövelformade landet. Från norra Italiens lite kraftigare mat till den södra delens oftare lättare mat. Det är därför lätt att variera de italienska rätterna.
Italienska restauranger i Sverige brukar servera lite av varje men pizzan finns alltid på menyn. Pizzan har såklart försvenskats med åren. En kebabpizza med pommes kanske inte lär hamna på varje meny i Italien.
Pizzans fantastiska historia
Pizzan är ingen ny uppfinning utan föddes i Neapel redan runt slutet av 1800-talet. Raffaele Esposito ville hylla drottning Margherita och gjorde en pizza i Italiens färger. På den tunna botten lade han mozzarella, tomat och basilika. Vitt, rött och grönt – succén var ett faktum och den ena efter den andra italienska restaurangen satte pizzan på sin meny.
När italienska arbetare kom till Sverige runt 1950-talet tog de givetvis sin pizza med sig och svenskarna var skeptiska. Skepticismen övervanns och år 1968 kom att bli även pizzans revolutionsår. Idag är det få som inte gillar att sätta tänderna i fantasifulla pizzor.
Sverige och pizzan idag, en kärlekshistoria
Svenskar har en kärleksfull relation till pizzan och den har kommit att bli husmanskost. Fredagsmys, fryspizzor och olika färdiga lösningar på botten och sås finns i alla butiker. På nyårsdagen äter ca 14 procent av Sveriges befolkning pizza! 2018 var favoritpizzan kebabpizza som petade ner den klassiska Vesuvion till andraplats.
Italienska restauranger brukar hålla sig till det lite mer traditionella och många gånger hittar du mer exklusiva ingredienser som lufttorkad skinka och lite finare ostar. Men kom ihåg att det hela började med mozzarella, tomat och basilika. Så nästa gång du går till en italiensk restaurang prova en klassiker.