Hur tillverkas vägmarkeringar?

16 januari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Hur tillverkas vägmarkeringar?

Om du någonsin har gått eller kört runt i stan har du förmodligen sett någon form av vägmarkeringar – oavsett om det är en enkel varningsskylt som talar om för bilister att sakta ner i vått väder eller en invecklad uppsättning pilar och blekta linjer som vägleder dig runt en rondell. Men hur exakt tillverkas dessa vägmarkeringar? Det verkar vara en så enkel uppgift; någon behöver väl bara ta fram en stor pensel och börja måla! Det visar sig att det faktiskt är lite mer vetenskap inblandad än en vanlig konsthantverkslektion! Läs vidare för att få en fullständig beskrivning av hur vägmarkeringar går från idé till färdigställande… du kanske blir förvånad över vad du får veta!

Det första steget i skapandet av någon form av vägmarkering är utformningen. Detta innebär vanligtvis ett samråd med lokala myndigheter och en grundlig undersökning av området, för att se till att alla nödvändiga detaljer beaktas innan något sätts på marken. När detta skede är klart är det dags att börja planera hur man bäst ska genomföra designen. Beroende på märkningens storlek och komplexitet kan en rad olika material användas, från standardfärger och sprayburkar för enkla märkningar till mer avancerade härdplaster eller termoplaster för mer komplicerade konstruktioner.

vägmarkeringar

Olika material

När materialet väl har valts ut och anskaffats är det dags att skapa själva vägmarkeringen. Detta görs vanligtvis med hjälp av specialmaskiner, t.ex. en termoplastapplikator eller en vägmarkeringsmaskin. Denna process innebär att det valda materialet noggrant läggs ut i exakta mönster och linjer – vanligtvis med hjälp av lasrar och andra sensorer – för att åstadkomma det önskade resultatet.

När vägmarkeringen väl är färdig måste man se till att den håller så länge som möjligt. Termoplastiska vägmarkeringar är särskilt sårbara för väder och vind, så ofta görs ett sista steg för att försegla och skydda markeringen. Detta kan göras med en rad olika produkter, bland annat tätningsmedel, vaxer och specialfärger. Svevia är experter på vägmarkeringar. Vill du veta mer, fråga dem!

 

 

Fler nyheter