Hur ska man välja rätt ridläger till sitt barn?

Hur ska man välja rätt ridläger till sitt barn?

Ett ridläger är en mycket uppskattad present till den hästbitna sonen eller dottern. Kanske har de tjatat länge efter det, medan plånboken har protesterat. Det kan skilja oerhört mycket i pris mellan olika ridläger. En del läger är endast ett par dagar långa medan de flesta brukar vara en hel vecka. Helpension och boende brukar vara standard på de flesta läger och bidrar till en härlig gemenskap bland ryttarna. Men hur vet man egentligen att ett ridläger är bra? Vad ska man leta efter?

 

 

Utgå ifrån ditt barns önskningar

Om barnet är yngre och inte vant sig att sova borta kan det vara bra att inte åka allt för långt hemifrån. Sen beror det på vad man önskar sig av ett ridläger. Kanske är ditt barns högsta önskan att få bada med hästen? Det är en minnesvärd upplevelse utöver det vanliga som de flesta små ryttare drömmer om. Se då till att detta erbjuds på ridlägret innan du bokar. De flesta ridlägerföretag erbjuder även uteritter. Det brukar utgöra en stor del av ridningen. Sedan finns det nischade läger med inriktning på specifika grenar såsom hoppning, dressyr, westernridning och terrängridning. Dessa läger är prisvärda på så sätt att ditt barn samtidigt får utveckla sina ridkunskaper.

 

Stort eller litet

Det finns stora anläggningar som har många ridlägergrupper samtidigt. Det kan finnas uppemot hundra hästar och det är ofta rörelse i stallet. Fördelen med dessa ställen är att de ofta har bra ridbanor, ridhus och ridstigar i närområdet. Ett lugnare alternativ är att söka sig till en mindre gård som bara har en grupp åt gången. Där blir det en mer familjär känsla och ridläraren har ofta större möjlighet att lära känna sina ryttare. Ett exempel är Haga Stall utanför Norrköping som erbjuder ridläger för alla åldrar och kunskapsnivåer. Där bor deltagarna på en idyllisk liten gård med hästar, höns och får.