Hitta en bra skola i Malmö

Förr i tiden blev man automatiskt tilldelad en plats i den skola som man bodde närmast. Det fanns bara kommunala skolor. Men sedan det fria skolvalet infördes har utbudet ökat markant. Då har fler fristående och privata skolor etablerat sig. Ofta har dessa skolor en specifik profil för att locka till sig elever då konkurrensen mellan skolorna är ganska hög. Det kan exempelvis vara skateboard, dataspel eller att alla barn får en egen bärbar dator med mera.

Det finns även skolor som undervisar efter en särskild pedagogik. Som exempelvis Montessori eller Waldorff. Men det finns även kristna och muslimska skolor där undervisningen präglas av de olika religionernas värderingar. Det finns också skolor som bedriver en stor del av sin undervisning utomhus. Som exempelvis denna skola i malmö gör, och som är mer upplevelsebaserad. Men gemensamt för alla skolor, kommunala som fristående, är att de alla följer läroplanen. 

 

 

Alla skolor följer läroplanen

Alla barn har rätt till en bra skola och det är därför det är så viktigt att det finns en läroplan som alla skolor måste följa. Barn har också rätt att välja vilken skola de vill gå i. Men naturligtvis behöver de föräldrarnas hjälp för att hitta den skola som är bäst just för dem. Man har rätt att välja skola i hela den kommun man bor i. Det gäller att syna skolorna i sömmarna innan man väljer.

Ibland är det fler elever som söker till en skola än vad det finns platser. Är det en kommunal skola är det närhetsprincipen som avgör vilka elever som ska tilldelas platser. Är skolan fristående är ofta kötid avgörande. Ibland kan man även få syskonförtur. Innan man väljer skola kan det vara bra att ta reda på saker om skolan och detta gör man enklast om de har öppet hus. Då kan man enkelt ställa frågor till rektor och lärare.