Har du pallar på lagret?

Har du pallar på lagret?

Ska man leverera gods måste det ställas på lastpallar, så att man lätt kan transportera det till sina kunder. Men ibland köps varor in på lastpallar för att sedan säljas i mindre kvantiteter, t.ex. i en affär eller på en marknad, och då blir det ett överskott på tomma lastpallar. Det kan också vara säsongsbetonad verksamhet, så att det ibland går ut många pallar från lagret, medan det under andra tidsperioder kommer in väldigt många. Har du lagret fullt av tompallar, är det allra enklast att sälja dem.

 

 

Med pallpoolen byter man lätt

Lastpallar är en förbrukningsvara. Det finns stor avsättning för dem, eftersom de hela tiden behövs. Det är onödigt att de står och tar upp plats, för det är lika lätt att sälja lastpallar som att köpa dem. Du kan vara med i en pallpool, där det finns ett utbytessystem av begagnade pallar. När du har fått för många går de iväg till pallföretaget, och om du senare behöver nya får du det från samma ställe. Sedan görs en regelbunden avräkning, så hela proceduren är väldigt smidig.

 

Pallar till allt

Det som används mest är den s.k. EUR A-pallen, som är godkänd enligt det Europeiska bytessystemet enligt SIS, europeisk standard. Den tål tunga laster, har måtten 1200 x 800 x 144 mm och virkestjocklek på 22 mm. En EUR B-pall är egentligen samma sak, men den kanske har blivit lite missfärgad av väder eller fått någon urflisning i klossar eller brädor. Pallföretaget gör en mycket noggrann sortering och kontroll av inkommande pallar, så att dessa går att skicka vidare. Även halvpallar på 60 x 80 cm kan du sälja. Enkla C-pallar, s.k. ”engångspallar”, har lite mindre lastförmåga, men i praktiken används de faktiskt flera gånger när det gäller lättare gods. Ditt överskott av pallar kommer säkert till god användning igen hos någon annan.