God sikt till havs

God sikt till havs

På varje båt, oavsett om det är en större eller mindre båt, bör det finnas en kikare. Att kunna se bra till havs är viktigt ur många aspekter, inte minst ur säkerhetsaspekten. Kikare finns i många olika prisklasser och utföranden, det finns bland annat speciella marinkikare men även till exempel allround- och jaktkikare. En vanlig frågeställning är vilken kikare man bör välja och vad skillnaden är på de olika kikarna.

 

Olika typer av kikare

Olika typer av kikare har olika funktioner och användningsområden. En allroundkikare är utformad så att den ska fungera till de flesta användningsområden för en kikare, men den är vanligen inte optimal för något användningsområde. En jaktkikare har en förstoringsgrad och ljusinsläpp som är optimalt för dess ändamål medan en marinkikare är anpassad för att följa med till havs. På havet används kikaren troligtvis i en fuktig miljö och i sjögång så att användaren inte alltid har möjlighet att hålla kikaren helt stilla.

 

Kikare till havs

Kikaren som finns i din båt bör ha ett stort ljusgenomsläpp för att på så sätt fungera bra under dygnets alla timmar. En marinkikare har vanligen en mindre förstoring än många andra typer av kikare. Anledningen är att det kan vara svårt att hantera en kikare med stor förstoring när det går sjö – du vill troligtvis inte bli sjösjuk enbart på grund av att du valt fel kikare.

En optimal förstoring på en marinkikare kan anses vara 7 gångers förstoring, då går kikaren vanligtvis bra att använda även vid viss sjögång. Vid en högre förstoring kan det vara bra att ha någon form av bildstabilisator i kikaren för att öka användarvänligheten. Det finns även fler krav på en marinkikare på grund av den miljö denna vanligtvis förvaras och hanteras i – den bör vara vattentät samt imfri, annars är det svårt att nyttja kikaren på ett optimalt sätt.