Fördelarna med lasersvetsning istället för konventionell svetsning

01 juli 2019 jonas olsson
Fördelarna med lasersvetsning istället för konventionell svetsning

Med en laserstråle som medför lokal uppvärmning genomförs lasersvetsning. Det går så snabbt att värmen från svetsen inte hinner sprida sig till det omgivande materialet. Tack vare detta hålls deformationstendenser och värmepåverkan på ett minimum. Den här lösningen går också att använda på de flesta material och dessutom på svårsammanfogade material som titan och rostfritt stål. 

 

 

Vad är lasersvetsning? 

 

Lasersvetsning kännetecknas av exceptionellt fina och jämna svetsfogar. Utmärkt att använda för svetsning på tunna material och för att genomföra hermetiska svetsar. Också för svetsning nära värmekänsliga komponenter där det värmepåverkade området med lasersvetsning blir betydelsefullt mindre än vid konventionell svetsning. 

 

Konventionell svetsning och lasersvetsning

 

Jämfört med konventionell svetsning skapas minimal värmespridning genom lasersvetsning. Det finns inte heller någon större efterbearbetning vid lasersvetsning som tar upp tid och energi. Tack vare flera faktorer är det mycket snabbare att utföra lasersvetsning i jämförelse med konventionell svetsning. Om det är fri sikt mellan svetsområdet och laserhuvudet är även svåråtkomliga områden enklare med lasersvetsning.

 

Hybrid-lasersvetsning – vad är det? 

 

Den här typen av svetsning kombinerar laser med andra värmekällor som exempelvis en induktion eller ljusbåge. Oftast hänvisar det till att kombinera laser med en gasmetallbågsvetsning som ibland kan kallas för MAG eller MIG. Det levereras en intensiv energi från lasern i kombination med effektiv smältning av MIG-/MAG-tråd. Detta resulterar i en höghastighetssvetsning som sedan kan överbrygga stora mellanrum mellan olika sorters ytor. Aluminiumlegeringar och kolstålsplåt omfattas av vanliga hybridsvetsade material. 

 

Sammanfattning av fördelarna

 

Företag som erbjuder tjänster som lasersvetsning anpassar ofta arbetet efter behov. Beroende på material och arbete utförs projektet med hjälp av kunskap och erfarenhet. Sammanfattningsvis är det dessa fördelar med lasersvetsning istället för konventionell: 

 

  • Skapar minimal värmetillförsel och ger liten värmepåverkad zon
  • Oftast behövs inget tillsatsmaterial
  • Vid fri sikt skapas möjligheter till svåråtkomliga områden
  • Hög svetshastighet och energidensitet
  • En finkornig behandling som ger exceptionell kvalitet på svetsning

Fler nyheter