En flat cap kryddar till din outfit

Att ha någonting på huvudet kan för en del kännas ovant men för många är det en del av klädseln. Du har säkert sett någon med en flat cap, även kallad gubbkeps eller sixpence, eller du kanske äger en själv. Det är en platt, mjuk keps som ofta är gjord i tweed (ull) eller bomull, men även i läder och polyester.

En flat caps kan användas för att svalka huvudet på sommaren eller värma huvudet när det är kallt. Det finns många olika varianter, kanske hittar du något som passar dig. Det finns modeller med ett ganska dolt brette på de klassiska eller ett tydligare brätte, som påminner om en modern keps. Flat caps finns i olika färgalternativ till exempel melerade, enfärgade och rutiga. 

Ordet gubbkeps känns idag lite fel då det finns många kvinnor som också bär en sådan för att krydda till outfiten. En keps i läder, en knallbå eller en enkel i vitt kan göra underverk för din övriga klädsel, det går att piffa till sig på olika sätt.

Lite historia

Det finns en historia bakom flat cap som är lite rolig. År 1571 beslutade det engelska parlamentet att alla män över sexto år (med undantag för adel och övriga av rang) var tvungna att bära en flat cap på söndagar och helgdagar. Kepsen skulle vara gjord av engelsk ylle, där låg själva poängen, för det handlade om att få fart på den inhemska ylle-tillverkningen. Lagen togs bort 1597.

Hitta din storlek

Om du aldrig har använt en keps tidigare kan det vara svårt för dig att veta vilken storlek du ska ha och du kanske inte har möjlighet att prova ut rätt storlek för dig. För att ta reda på vilken storlek som passar dig ska du mäta med ett måttband, mät runt huvudet strax ovanför öronen och ögonbrynen.