Däckskifte hemma eller på verkstad?

Däckskifte hemma eller på verkstad?

När det kommer till bilen finns det gott om glada hemmafixare, och visst kan du byta däck själv. Det krävs dock att du har full koll på vad du gör, annars kan bilen bli en fara. Har du inte fått på däcken ordentligt kan de lossna när du kör och orsaka stora skador för dig och andra.

Förutom att byta däcken behöver du smörja hjulbultarna och kontrollera bromsbeläggen. Då och då kan det också vara lönt att balansera hjulen vid däckskifte för att bilen ska rulla lätt och spara bensin. Du märker om du behöver göra en balansering om bilen vibrerar när du kör. Detta görs dock bäst hos en däckverkstad.

 

Problem som kan uppstå

Däckskifte är en sådan sak som kan vara lätt att göra själv, men när du väl står där med domkraften i högsta hugg kan det uppstå problem som är svåra att lösa själv. Ibland har hjulbultarna kärvat fast och går inte att få loss på egen hand, utan det kan krävas verktyg som få har hemma. Känner du dig minsta osäker så ska du överlåta arbetet till en verkstad. Det är en liten kostnad för att undvika snedbelastning för kroppen och risken att lära barnen nya svärord. Bor du i närheten av Västerås så finns en däckverkstad i Ramnäs som kan hjälpa dig med skifte av däck. Besök verkstadens hemsida här: https://www.emilsdackverkstad.se/

 

 

Däckhotell en bekväm lösning

En del verkstäder har också däckhotell där de förvarar dina däck. Det brukar underlätta när det är dags att byta däck. Du slipper lokalisera dina däck som blivit inmurade bland alla andra saker i förrådet för att sedan släpa däcken fram och tillbaka. Du behöver heller inte oroa dig över oljefläckar och nedsmutsade kläder. Det brukar handla om ett par hundralappar per år för att lämna in däcken i ett däckhotell.